Na 5 słoików po 500 ml

Sałatka pomidorowo-cukiniowa - składniki:

1 kg cukinii
3 cebule
500 g marchewki
1 kg pomidorów (np. pomarańczowych)
3 ząbki czosnku
łyżeczka nasion kopru
pęczek bazylii
3 łyżeczki cukru
sok z 2 cytryn
sól

Sałatka pomidorowo-cukiniowa - jak przygotować:

Cukinie myjemy, kroimy w drobną kostkę, minutę blanszujemy, osączamy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, również gotujemy minutę. Marchewki czyścimy, kroimy w słupki, blanszujemy 2 minuty, osączamy. Pomidory myjemy, kroimy w ósemki. Czosnek kroimy na plasterki. Warzywa mieszamy.
Do wyparzonych słoików wkładamy nasiona kopru, napełniamy warzywami. Dodajemy po 2-3 listki bazylii. Do garnka wlewamy 750 ml wody, dodajemy cukier, sok c cytryny i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zalewamy warzywa w słoikach (do pełna). Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.