Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Ryż z kalafiora z groszkiem i kukurydzą - składniki:
duża marchewka
kalafior
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
150 g gotowanej kukurydzy
150 g ugotowanego zielonego groszku
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz
Ryż z kalafiora z groszkiem i kukurydzą - jak zrobić:
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku. Kalafiora obieramy z liści i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na oleju w dużym rondlu. Dodajemy kalafior, mieszamy i dusimy 5 minut. Dorzucamy ugotowaną marchew wraz z odrobiną wody z gotowania, kukurydzę, groszek i sok z cytryny. Doprawiamy solę i pieprzem i podgrzewamy razem 2-3 minuty. Podajemy na ciepło albo na zimno.