Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 15 minut plus 2 godziny mrożenia
Granita ogórkowa dla ochłody – składniki:
- 4 długie, jędrne ogórki (pozostaw kilka plasterków ogórka do dekoracji)
- 2 limonki
- 60 g cukru (można dodać mniej lub nawet pominąć, wg uznania)
- kilka listków mięty (opcjonalnie)
Granita ogórkowa – jak przygotować:
1. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy twarde końce i kroimy ogórki wzdłuż na 4 części.
2. Usuwamy pestki, jeśli są duże, jeżeli nie, miksujemy całe ogórki i przekładamy do miski.
3. Wyciskamy sok z limonek, dodajemy do ogórków i mieszamy.
4. Cukier (jeśli go dodajemy) zalewamy w rondelku odrobiną wody – tylko tyle, by go zakryła. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, studzimy, syrop dodajemy do ogórków.
5. Całość przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Mieszamy co 20 minut, aż powstaną duże kryształki, a masa zastygnie i będzie ją można skrobać.
6. Kryształki granity wsypujemy do wysokich szklanek, podajemy z łyżeczką o długim trzonku.
7. Granitę można udekorować owocami albo listkami mięty.
Smacznego!
"pomysł ciekawy, ale 60g cukru, czy tam kogoś pogięło?"
Znajdą się tacy, którym ta ilość cukru przyjmie się. 60g cukru to 12 łyźeczek (5g). Jeżeli porcja jest na 3-4 osoby, to na jedną osobę przypadną 3-4 łyżeczki. Znam osoby, które do każdej herbaty czy kawy sypią 3 łyżeczki cukru i bez wstrętu taki napój wypijają.
że co?