Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 15 minut plus 2 godziny mrożenia

Granita ogórkowa dla ochłody – składniki:

  • 4 długie, jędrne ogórki (pozostaw kilka plasterków ogórka do dekoracji)
  • 2 limonki
  • 60 g cukru (można dodać mniej lub nawet pominąć, wg uznania)
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)

Granita ogórkowa – jak przygotować:

1. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy twarde końce i kroimy ogórki wzdłuż na 4 części.

2. Usuwamy pestki, jeśli są duże, jeżeli nie, miksujemy całe ogórki i przekładamy do miski.

3. Wyciskamy sok z limonek, dodajemy do ogórków i mieszamy.

4. Cukier (jeśli go dodajemy) zalewamy w rondelku odrobiną wody – tylko tyle, by go zakryła. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, studzimy, syrop dodajemy do ogórków.

5. Całość przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Mieszamy co 20 minut, aż powstaną duże kryształki, a masa zastygnie i będzie ją można skrobać.

6. Kryształki granity wsypujemy do wysokich szklanek, podajemy z łyżeczką o długim trzonku.

7. Granitę można udekorować owocami albo listkami mięty.

Smacznego!