Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut plus 2 godziny mrożenia

Granita ogórkowa - składniki:

4 długie, jędrne ogórki plus kilka plasterków ogórka do dekoracji • 2 limonki • 150 g cukru • ew. świeże owoce lub kilka listków mięty

Granita ogórkowa - jak przygotować:

Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy twarde końce i kroimy wzdłuż na 4 części. Usuwamy pestki, jeśli są duże, jeśli nie, miksujemy całe ogórki. Wyciskamy sok z limonek. Ogórkową pulpęw i sok mieszamy w misce. Cukier zalewamy odrobiną wody – tylko tyle, by go zakryła. Na syrop w rondelku doprowadzamy wodę z cukrem do wrzenia, zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy syrop do masy ogórkowej. Przelewamy ją do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok. 2 godz. Mieszamy co 30 min, aż powstaną duże kryształki, masa zastygnie i będzie ją można skrobać. Kryształki granity wsypujemy do wysokich szklanek, podajemy z łyżeczką o długim trzonku. Deser można udekorować owocami albo listkami mięty.