Dla 2 osób • Przygotowanie: 30 minut
Omlet z fasolką szparagową - składniki
200 g mrożonej fasolki szparagowej
4 jajka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki masła
150 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz ziołowy
listki świeżej bazylii
Omlet z fasolką szparagową - przygotowanie
Fasolkę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Studzimy, kroimy na małe kawałki.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, wciąż ubijając, dodajemy kolejno żółtka i mąkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy fasolkę, przesmażamy około minuty. Wykładamy ciasto, oprószamy solą i pieprzem ziołowym, wyrównujemy łyżką, układamy dekoracyjnie pomidorki. Podsmażamy na malutkim ogniu.
Gdy widoczne między warzywami ciasto się zetnie, posypujemy startym parmezanem, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy, aż ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.