Na 10 osób • Przygotowanie: 20 minut
Ciasto dyniowe z cynamonem - składniki
450 g oczyszczonego miąższu dyni
4 jajka
100 g cukru
125 ml roztopionego masła
340 g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki rodzynek
Ciasto dyniowe z cynamonem - przygotowanie
Dynię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi porcjami płynne masło. Następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki, wlewamy mieszankę jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st., pieczemy 45-55 minut (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku.
Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.