Na 25 ciastek • Przygotowanie 25 minut
Żytnie ciasteczka z czekoladą - składniki
175 g mąki pszennej typ 550
75 g mąki żytniej razowej
55 g płatków owsianych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
po łyżce mleka i oliwy
60 g czekolady
Żytnie ciasteczka z czekoladą - przygotowanie
Mieszamy obie mąki. Płatki owsiane mielemy, dodajemy do mieszanki mącznej z proszkiem do pieczenia.
Masło siekamy z mieszanką mączną, dodajemy cukier puder, mleko i oliwę, zagniatamy ciasto. Jeżeli wciąż klei się do rąk, podsypujemy pszenną mąką.
Schłodzoną czekoladę strugamy na małe i duże wiórki, wgniatamy do ciasta.
Wałkujemy ciasto dosyć grubo (1-1,5 cm), wycinamy ciastka szklanką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Studzimy na kratce.