Na 25 ciastek • Przygotowanie 25 minut

Żytnie ciasteczka z czekoladą - składniki

175 g mąki pszennej typ 550
75 g mąki żytniej razowej
55 g płatków owsianych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
po łyżce mleka i oliwy
60 g czekolady

Żytnie ciasteczka z czekoladą - przygotowanie

Mieszamy obie mąki. Płatki owsiane mielemy, dodajemy do mieszanki mącznej z proszkiem do pieczenia.

Masło siekamy z mieszanką mączną, dodajemy cukier puder, mleko i oliwę, zagniatamy ciasto. Jeżeli wciąż klei się do rąk, podsypujemy pszenną mąką.

Schłodzoną czekoladę strugamy na małe i duże wiórki, wgniatamy do ciasta.

Wałkujemy ciasto dosyć grubo (1-1,5 cm), wycinamy ciastka szklanką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Studzimy na kratce.