Dla 4 osób:
Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie ryby: 2 godziny

Limonkowa makrela z rusztu - składniki:

4 filety z makreli
Marynata:
2 posiekane ząbki czosnku
8 liści limonki kaffir
3 posiekane łodygo trawy cytrynowej
sok z 1/2 limonki
łyżka cukru trzcinowego
łyżka sosu rybnego
Sos:
2-3 posiekane papryczki chili
2 posiekane ząbki czosnku
sok z limonki
łyżka cukru trzcinowego
Do podania:
cząstki limonki

Limonkowa makrela z rusztu - jak przygotować:

Filety makreli płuczemy i dokładnie osuszamy.
Mieszamy składniki marynaty i gotową zaprawą polewamy rybę i odstawiamy na 2 godziny.
Robimy sos, miksując składniki.
Wyjmujemy makrelę z marynaty. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez 5 minut, obracając w trakcie pieczenia i smarując marynatą.  
Pozdajemy z sosem przelanym do miseczki i cząstkami limonki.