Dla 8 osób • Przygotowanie: 30 minut
Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami - składniki
Ciasto:
5 łyżek cukru pudru
7 łyżek masła
2 łyżki zmielonych włoskich orzechów
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
tłuszcz do formy
Nadzienie:
3 dojrzałe jabłka z czerwoną skórką
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
70 ml mleka
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
otarta skórka z cytryny (sparzonej i wyszorowanej)
Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami - przygotowanie
Na ciasto: zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną
formę do tarty, formując rant. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Na nadzienie: jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki, starannie wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na równe, cienkie (ok. 2 mm) cząstki. Układamy dekoracyjnie na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy ok. 15 minut.
Serek homogenizowany mieszamy z jajkami, mlekiem i zmielonymi orzechami włoskimi. Rozprowadzamy na podpieczonym cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy dalej w tej samej temperaturze, aż zalewa się zetnie.
Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane skórką otartą z cytrynową.