Dla 8 osób • Przygotowanie: 70 minut
Papryka faszerowana - składniki
100 g brązowego ryżu
8 strąków czerwonej papryki
600 g mieszanego mielonego mięsa
2 jajko
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek
sól i pieprz
Papryka faszerowana - przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
Z papryk ścinamy wierzchy, wydrążamy gniazda nasienne, myjemy.
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, wbijamy jajka, wsypujemy drobniutko posiekaną obraną cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i tymianek do smaku.
Farszem napełniamy strąki, przykrywamy odciętymi wierzchami, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 250 ml wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Pieczemy do miękkości około 45 minut.
Podobnie można robić faszerowane kabaczki (cięte w poprzek, po wydrążeniu pestek faszerowane w to puste miejsce i ustawiane pionowo w garnku), ale do kabaczków lepiej dać kaszę gryczaną i sos zrobić grzybowy.