Dla 8 osób • Przygotowanie: 70 minut

Papryka faszerowana  - składniki

100 g brązowego ryżu
8 strąków czerwonej papryki
600 g mieszanego mielonego mięsa
2 jajko
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek
sól i pieprz

Papryka faszerowana - przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, studzimy.

Z papryk ścinamy wierzchy, wydrążamy gniazda nasienne, myjemy.

Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, wbijamy jajka, wsypujemy drobniutko posiekaną obraną cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i tymianek do smaku.

Farszem napełniamy strąki, przykrywamy odciętymi wierzchami, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 250 ml wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Pieczemy do miękkości około 45 minut.