Na 12 sztuk • Przygotowanie: 30 minut
Babeczki z szynką i serem - składniki
duża cebula
łyżka oleju
60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli
pieprz
2 jajka
250 ml mleka
80 g roztopionego masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
6 plastrów wędzonej szynki
tłuszcz do foremek
70 g sera najlepiej cheddara
Babeczki z szynką i serem - przygotowanie
Cebulę obieramy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
W misce mieszamy oba rodzaje przesianej mąki, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz do smaku.
W drugiej misce mieszamy jajka, mleko, roztopione masło i natkę pietruszki, dodajemy cebulkę wraz z tłuszczem i pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką, aż się połączą.
Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, nakładamy ciasto łyżką. Na każdej babeczce układamy trochę wiórków startego cheddara. Pieczemy 20-25 minut w temp. 200 st.