Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem – składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g szpinaku (dwa opakowania)
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego sera
  • masło do foremek
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem:

1. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2. Szpinak przebieramy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, przesmażamy 3-5 minut, mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem.

3. Wędzony ser ścieramy na tarce o dużych otworach.

4. Ceramiczne foremki do zapiekania smarujemy cienką warstwą masła.

5. Kaszę gryczaną mieszamy ze szpinakiem oraz wędzonym serem i nakładamy do foremek.

6. Na każdą porcję kaszy wybijamy jajko i całość oprószamy solą i pieprzem.

7. Zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 st. i zapiekamy, aż białka jajek całkowicie się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Od razu podajemy.