Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem – składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 300 g szpinaku (dwa opakowania)
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 g wędzonego sera
- masło do foremek
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem:
1. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Szpinak przebieramy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, przesmażamy 3-5 minut, mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Wędzony ser ścieramy na tarce o dużych otworach.
4. Ceramiczne foremki do zapiekania smarujemy cienką warstwą masła.
5. Kaszę gryczaną mieszamy ze szpinakiem oraz wędzonym serem i nakładamy do foremek.
6. Na każdą porcję kaszy wybijamy jajko i całość oprószamy solą i pieprzem.
7. Zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 st. i zapiekamy, aż białka jajek całkowicie się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Od razu podajemy.
Matka dziecka w kapuście.
Nie baba, tylko "baby" /dziecko/ . To delikatne listki młodego szpinaku.
szpinak "baby" od ang. dziecko to młode liście szpinaku
No tak, ale co to jest baba szpinaku?
Młody szpinak.