Dla 4 osób • Przygotowanie: 45 minut
Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem - składniki
200 g kaszy gryczanej
200 g baby szpinaku
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
100 g wędzonego sera
masło do foremek
4 jajka
sól
pieprz
Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem - przygotowanie
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak przebieramy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, przesmażamy 3-5 minut, mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem. Wędzony ser ścieramy na tarce o dużych otworach.
Ceramiczne foremki do zapiekania smarujemy cienką warstwą masła. Kaszę gryczaną mieszamy ze szpinakiem i wędzonym serem, nakładamy do foremek.
Na każdą porcję wybijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 st., zapiekamy, aż białka całkowicie się zetną, żółtka pozostaną płynne.
Matka dziecka w kapuście.
Nie baba, tylko "baby" /dziecko/ . To delikatne listki młodego szpinaku.
szpinak "baby" od ang. dziecko to młode liście szpinaku
No tak, ale co to jest baba szpinaku?
Młody szpinak.