Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 3 godziny

Cielęcina z warzywami duszona w czerwonym winie - składniki:

900 g cielęciny bez kości
25 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy
350 g szalotek
2 posiekane ząbki czosnku
350 g marchewki pokrojonej w plasterki
300 ml wytrawnego czerwonego wina
150 ml bulionu warzywnego
400 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)
skórka z cytryny
listek laurowy
po łyżce posiekanych listków bazylii, natki pietruszki, tymianku
sól, pieprz

Cielęcina duszona w czerwonym winie - jak przygotować:

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, kroimy w grubą kostkę, obtaczamy w mące. W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso partiami i smażymy około 10 minut. Gdy się zrumieni, wyjmujemy łyżką cedzakową. Do garnka wrzucamy obrane, przekrojone na pół szalotki, marchew, czosnek. Smażymy ok. 5 minut. Gdy warzywa zmiękną,wkładamy do naczynia mięso, wlewamy wino, bulion, dodajemy pomidory, skórkę z cytryny, listek laurowy i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy danie do wrzenia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Podajemy na gorąco z ryżem.