Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pudding razowy z owocami – składniki:
- 8-10 kromek wczorajszego chleba razowego bez polepszaczy
- 4 jajka
- 65 łyżek cukru
- 100-150 g tłustego twarogu
- 2-3 łyżki dowolnej śmietany
- duża szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 2 jabłka
- 300 g śliwek, np. węgierek
- 50 g rodzynek
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Jak zrobić pudding razowy z owocami:
1. Razowy chleb (powinien być niezbyt świeży, ale nie suchy) kroimy w kostkę.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jak najjaśniejszy kogel-mogel.
3. Twaróg ucieramy ze śmietaną i kurkumą oraz ewentualnie z cynamonem.
4. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w kosteczkę. Węgierki myjemy, osączamy, usuwamy pestki, śliwki kroimy na małe kawałki, mieszamy z jabłkami i rodzynkami.
5. Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą.
6. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę.
7. W naczyniu mieszamy masę żółtkową, masę serową, pokrojony chleb, mieszankę owocową i pianę z białek.
8. Masę nakładamy do formy, zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 st.
9. Przed podaniem można polać zimną słodką śmietanką, lukrem lub słonym karmelem.