Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pudding razowy z owocami – składniki:

  • 8-10 kromek wczorajszego chleba razowego bez polepszaczy
  • 4 jajka
  • 65 łyżek cukru
  • 100-150 g tłustego twarogu
  • 2-3 łyżki dowolnej śmietany
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 jabłka
  • 300 g śliwek, np. węgierek
  • 50 g rodzynek
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Jak zrobić pudding razowy z owocami:

1. Razowy chleb (powinien być niezbyt świeży, ale nie suchy) kroimy w kostkę.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jak najjaśniejszy kogel-mogel.

3. Twaróg ucieramy ze śmietaną i kurkumą oraz ewentualnie z cynamonem.

4. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w kosteczkę. Węgierki myjemy, osączamy, usuwamy pestki, śliwki kroimy na małe kawałki, mieszamy z jabłkami i rodzynkami.

5. Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą.

6. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę.

7. W naczyniu mieszamy masę żółtkową, masę serową, pokrojony chleb, mieszankę owocową i pianę z białek.

8. Masę nakładamy do formy, zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 st.

9. Przed podaniem można polać zimną słodką śmietanką, lukrem lub słonym karmelem.