Dla 4 osób • Przygotowanie: 70 minut
Dynia makaronowa faszerowana - składniki
dynia makaronowa (ok. 1,5 kg)
oliwa
120 g ziaren quinoa
200 g mozzarelli
2 cebule
łyżka masła
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
łyżeczka nasion kolendry
sól i pieprz
Dynia makaronowa faszerowana - przygotowanie
Dynię myjemy, ścinamy z wierzchu około 1/4. Z większej części wydrążamy nasiona, oprószamy solą, nacieramy lekko oliwą, odstawiamy. Mniejszą część czyścimy, obieramy, miąższ kroimy w kostkę.
Ziarna quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Cebule obieramy, siekamy, szklimy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy.
W misce łączymy pokrojoną dynię, quinoę, mozzarellę, cebulę, czosnek, kolendrę i natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy dynię, wkładamy do rękawa do pieczenia, spinamy końce rękawa, układamy w żaroodpornej formie.
Pieczemy około 50 minut w temp. 180 st. Rozcinamy rękaw wzdłuż, pieczemy dynię jeszcze około 10 minut.