Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami - składniki:

600 g dojrzałych mirabelek
2 cebule
4 ziemniaki średniej wielkości
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 polędwiczki wieprzowe
80 ml alzackiej wódki Eau-de-vie z mirabelek (do kupienia przez internet) albo śliwowicy
20 g masła
2 łyżki oleju arachidowego
sól, pieprz
szczypta cukru
posiekana natka

Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami - jak przygotować:

Mirabelki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestki.* Cebule obieramy i kroimy w półtalarki. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Marchewki obieramy i kroimy w talarki, czosnek w plasterki. Polędwiczki czyścimy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien, myjemy i osuszamy. Solimy, posypujemy pieprzem ze wszystkich stron i odstawiamy na 15 minut.
W grubym, ciężkim rondlu rozgrzewamy masło z dodatkiem oleju. Wkładamy mięso i obsmażamy je ze wszystkich stron na rumiano. Dodajemy cebulę, ziemniaki, marchewkę, czosnek i smażymy jeszcze chwilę na sporym ogniu. Do rondla wlewamy alkohol oraz 250 ml gorącej wody, przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy mięso z ziemniakami 15 minut.
Do mięsa dodajemy mirabelki, cukier, delikatnie mieszamy i dusimy na średnim ogniu, już bez przykrycia, 15-20 minut. Co jakiś czas sprawdzamy, czy danie się nie przypala. Gotowe mięso kroimy w plastry, obok kładziemy ósemki ziemniaków i polewamy sosem. Posypujemy natką.
* Jeśli nie mamy czasu, śliwki zostawiamy w całości, a gości uprzedzamy, że w potrawie są pestki.