Na 12 sztuk • Przygotowanie: 70 minut

Bułki czosnkowe z żółtym serem - składniki

500 ml mleka
płaska łyżeczka cukru
50 g drożdży
2 główki czosnku
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej typ 550
jajko
2 łyżeczki soli
czubata łyżka zielonego pesto
70 g startego żółtego sera
mąka do blachy

Bułki czosnkowe z żółtym serem - przygotowanie

Na zaczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier, wkruszamy drożdże, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Czosnek obieramy, siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Do pracującego, spienionego zaczynu wsypujemy oba rodzaje przesianej mąki, wbijamy jajko, dodajemy czosnek, sól i pesto. Wyrabiamy ciasto – jeśli jest za rzadkie, wsypujemy jeszcze trochę pszennej mąki. Formujemy kulki o średnicy 6-8 cm. Ostrym nożem płytko nacinamy z wierzchu, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Układamy na podsypanej mąką blasze, posypujemy startym serem, pieczemy 20-25 minut w temp. 200 st.