Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Marynowanie mięsa: przez noc

Indyk z sosem cytrynowym - składniki:

130 g rodzynek
130 g suszonych moreli
200 ml białego wina 
700-800 g piersi indyka 
sól
pieprz
sok z cytryny
oliwa,
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
Sos:
60 ml soku z cytryny
60 ml rosołu drobiowego
po łyżce miodu i cukru
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
łyżka kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki
odrobina szafranu lub kurkumy

Indyk z sosem cytrynowym - jak zrobić:

Rodzynki i morele moczymy w winie. Umytą pierś solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem cytrynowym i zostawiamy na parę godzin w chłodnym miejscu. Następnie obsmażamy na oliwie i wkładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy masło, opłukane morele i namoczone rodzynki. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia odkrywamy, aby mięso się zrumieniło. W trakcie pieczenia podlewamy wodą. Przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy sok z cytryny, rosół i pół szklanki wody. Dodajemy miód, cukier, starty imbir i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do rondelka, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy szafran lub kurkumę i doprawiamy. Indyka podajemy pokrojonego w plastry z sosem oraz mieszaniną białego i dzikiego ryżu.