Na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 2 godzin
plus noc na namaczanie ciecierzycy

Hummus z młodym burakiem - składniki:

200 g ciecierzycy
młody burak
sok z połowy cytryny
120 g tahiny
2 ząbki czosnku
sól
Do podania:
łyżeczka oliwy
pół łyżeczki czarnuszki lub przyprawy za’atar

Hummus z młodym burakiem - jak zrobić:

Ciecierzycę płuczemy na sicie, zalewamy zimną wodą, tak by ziarna były przykryte, odstawiamy na całą noc do namoczenia. Napęczniałe ziarna odcedzamy, płuczemy. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na niedużym ogniu około godziny, usuwając białą pianę z powierzchni wody. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli. W tym czasie burak pieczemy w foli, ok. 60 minut w 180 st. (lub gotujemy na parze, w osolonej wodzie, ale pieczony jest najsmaczniejszy). Ziarna ugotowanej ciecierzycy powinny dać się łatwo rozetrzeć w palcach, ugotowany lub upieczony burak też powinien być bardzo miękki. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, dodajemy tahinę i czosnek, ucieramy na gładką pastę ręcznym blenderem. Dodajemy burak, sok z cytryny i jeszcze raz ucieramy wszystko na bardzo gładką masę. Doprawiamy gotowy hummus solą, można dodać więcej soku z cytryny lub czosnku. Podajemy polany oliwą i posypany czarnuszką lub za’atarem, jemy z pieczywem albo młodymi warzywami ugotowanymi na parze.