Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zapiekanka z łazankami z kurczakiem pod serową pierzynką – składniki:

  • 400 g mięsa kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 100 g marchwi
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 400 g łazanek (np. domowych)
  • 300 g łagodnego żółtego sera
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • masło do formy
  • sól
  • pieprz

Łazanki z kurczakiem pod serową pierzynką – jak przygotować:

Kurczaka osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i suszonym rozmarynem. Marchew czyścimy, trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy startą marchew, podsmażamy ok. 4 minut. Dodajemy mięso, podsmażamy na złoto, mieszając. Wlewamy wino, smażymy, aż płyn odparuje. Odstawiamy. Łazanki gotujemy w osolonym wrzątku o połowę krócej niż jest to podane na opakowaniu, osączamy, lekko studzimy. Mieszamy z kurczakiem. Ser ścieramy na grubej tarce, kremówkę lekko ubijamy, mieszamy z serem i igiełkami rozmarynu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy mięso z łazankami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy masę śmietanowo-serową. Zapiekamy 25 minut w temp. 150 st.