Na 8 porcji
Przygotowanie 45 minut
Schładzanie ciasta: 2 godziny

Galette figowo-śliwkowe - składniki: 

Ciasto:
120 g zimnego masła
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki krupczatki
70 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
szczypta soli
Nadzienie:
400 g śliwek
3-4 świeże figi
2 łyżki drobnego cukru
cynamon
3 łyżki mielonych migdałów
łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
łyżka cukru
łyżeczka cynamonu
białko
garść orzechów pekan

Galette figowo-śliwkowe - jak zrobić: 

Masło kroimy w kostkę i razem z pozostałymi składnikami ciasta miksujemy w malakserze lub siekamy na blacie i szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Na nadzienie: śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, przekrawamy na połówki. Figi myjemy, odcinamy twarde gniazdka, kroimy w plasterki. Mieszamy ze śliwkami, posypujemy cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do średnicy ok. 30 cm, najlepiej na papierze do pieczenia. Zostawiając kilka wolnych centymetrów od brzegu, wysypujemy je mielonymi migdałami zmieszanymi z mąką ziemniaczaną. Na to wykładamy śliwki. Brzegi zawijamy do środka, smarujemy białkiem, oprószamy cukrem zmieszanym z cynamonem. Całość posypujemy posiekanymi orzechami pekan. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.