Na 10 porcji
Przygotowanie: 35 minut

Razowe ciasto ucierane z jagodami - składniki:

150 g masła
1000 g cukru
szczypta soli
4 jajka
4 łyżki mleka
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i tarta bułka do formy
300 g jagód (poza sezonem mogą być mrożone)

Razowe ciasto ucierane z jagodami - jak przygotować:

Masło, cukier i sól miksujemy na krem. Nadal miksując, dodajemy jajka i mleko. Następnie wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto nakładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksówki. Wzdłuż ciasta rozsypujemy zamrożone jagody. Pieczemy 45-55 minut w 180 st., aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ok. 10 minut, następnie wyjmujemy na kratkę kuchenną lub ściereczkę i odstawiamy do kompletnego wystudzenia.