Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Risotto z burakami - składniki:

300 g młodych buraków
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
4 gałązki świeżego tymianku
500 ml bulionu warzywnego
100 g ryżu arborio
100 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki parmezanu lub koziego serka
czarny pieprz
bazylia do dekoracji

Risotto z burakami - jak przygotować:

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i ząbek czosnku drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i tymianek. Szklimy na małym ogniu.
W oddzielnym garnku zagotowujemy bulion razem ze startymi buraczkami, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem do smaku. Gotujemy na minimalnym ogniu.
Do rondla z cebulą wsypujemy ryż i mieszamy. Po minucie smażenia wlewamy wino i gotujemy ok. 3 minut. Następnie wlewamy po łyżce wazowej buraczkowego bulionu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewamy kolejne łyżki bulionu i postępujemy jak poprzednio, aż bulion się skończy, ryż pozostanie al dente, a buraczki miękkie (gotujemy 20-25 minut). Odstawiamy rondel z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy parmezan lub kozi ser, mieszamy. Danie posypujemy pieprzem i dekorujemy bazylią.