Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Morele pieczone z rozmarynem podane z malinami i kremem z mascarpone - składniki:
Owoce:
12 moreli
200 g cukru
sok i skórka z cytryny
4 łyżki likieru pomarańczowego
8 gałązek rozmarynu
Krem:
500 g serka mascarpone
laska wanilii (można zastąpić torebką cukru waniliowego)
4 łyżki likieru pomarańczowego
skórka otarta z wyparzonej pomarańczy
szczypta soli
50 g cukru
300 g malin
Morele pieczone z rozmarynem podane z malinami i kremem z mascarpone p jak przygotować:
Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Rozpuszczamy cukier w 100 ml wody, mieszamy z sokiem z cytryny i likierem. Owoce układamy w ceramicznym naczyniu żaroodpornym, obkładamy gałązkami rozmarynu i posypujemy skórką otartą z cytryny (częściowo możemy ją zetrzeć, a częściowo obrać w cienkie paski, które później wykorzystamy do dekoracji). Zalewamy syropem i pieczemy na najniżej półce piekarnika 15 minut w 160 st.
W tym czasie robimy krem. Mascarpone, koniecznie w temperaturze pokojowej, mieszamy z ziarenkami wydrążonymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii (albo z cukrem waniliowym), likierem i skórką pomarańczową. Powoli dosypujemy cukier, ostrożnie ubijając mikserem. Podpieczone morele lekko studzimy, przekładamy do pucharków. Do każdego dodajemy porcję kremu, dekorujemy malinami i ewentualnie pieczoną w syropie skórką cytrynową. Podajemy na ciepło lub na zimno.