Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Marynowanie mięsa: 60 minut (lub całą noc)

Pierś kurczaka z oliwkami i z sałatką z fenkułu - składniki:

4 kawałki piersi kurczaka (po 100-120 g)
cytryna
pieprz, sól (opcjonalnie)
suszone oregano
bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
oliwa do smażenia
ząbek czosnku
2 pomidory
300 g zielonych oliwek z pestką (najlepiej kalamata)
kilka cebulek w occie
łyżka posiekanej natki
4 gałązki rozmarynu

Grillowana pierś kurczaka z oliwkami i z sałatką z fenkułu - jak przygotować:

Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy. Cytrynę kroimy na pół. Mięso nacieramy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem, lekko solą (opcjonalnie) oraz obficie suszonym oregano. Odstawiamy na godzinę.
W tym czasie bulwę fenkułu czyścimy, kroimy w plastry. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią przekrojony ząbek czosnku, delikatnie rumienimy na nim plastry kopru włoskiego i odkładamy fenkuł na talerz. Pomidory kroimy w ósemki, przekładamy do miski, dodajemy wypestkowane oliwki (garść zachowujemy), cebulki oraz podsmażony fenkuł, posypujemy natką, mieszamy, odstawiamy.
Piersi kurczaka układamy na tacce do grillowania, na rozłożonych dwóch gałązkach rozmarynu, obkładamy mięso pozostałymi oliwkami i kawałkami cytryny. Grillujemy po 10 minut z każdej strony. W połowie pieczenia układamy na mięsie pozostałe gałązki rozmarynu.
Danie wykładamy na talerz wraz oliwkami oraz cytryną i podajemy z sałatką.