Dla 10 osób
Przygotowanie: 25 minut

Pudding kukurydziany na mleku kokosowym (mingau de milho) - składniki: 


8 kolb kukurydzianych
2 i 1/4 litra mleka
250 ml mleka kokosowego
2 goździki
150 g cukru
1-2 łyżeczki cynamonu

Pudding kukurydziany na mleku kokosowym (mingau de milho) - jak przygotować:

Ostrym nożem ścinamy ziarna z góry w dół ze wszystkich stron rdzenia kolby (jeśli są bardzo soczyste, wycieknie z nich mleko kukurydziane – możemy je zebrać, podgrzać na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości miąższu z laski wanilii i dodać do puddingu pod koniec gotowania). Ziarna kukurydziane miksujemy z mlekiem (najlepiej dodawać ziarna po łyżce, by były dokładnie zmiksowane).
Masę przelewamy przez sito o drobnych oczkach, dokładnie odciskamy kukurydziane skórki (możemy je dodać np. do zupy, omletu). Do płynu dodajemy mleko kokosowe i goździki, podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodajemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści. Wyjmujemy goździki, masę wlewamy do miski, posypujemy cynamonem, studzimy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Kukurydziany napój:
ścinamy ziarna z 5 kolb kukurydzy i miksujemy je z 750 ml mleka i 375 ml wody. Wsypujemy szklankę cukru, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż płyn lekko zgęstnieje. Studzimy. Miksujemy, wlewając 375 ml wody, 750 ml mleka i 50 ml słodkiego skondensowanego mleka. Napój schładzamy.