Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kukurydza pieczone w bekonie - składniki:

6 kolb kukurydzy
pęczek szczypiorku
3 łyżki oliwy
12 plasterków bekonu
sól, pieprz

Kukurydza pieczone w bekonie - jak przygotować:

Kolby obieramy z liści i włókien (liści nie wyrzucamy – sprawdźcie pod przepisem, do czego je wykorzystać), oczyszczamy z włosków. Szczypiorek siekamy. Kukurydze smarujemy ze wszystkich stron oliwą, posypujemy szczypiorkiem, solą i pieprzem. Każdą kolbę owijamy dwoma plasterkami bekonu. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Pieczemy, aż bekon będzie chrupiący a ziarna miękkie (ok. 30 minut).
Podajemy je np. z kolendrowym majonezem: 60 ml śmietany 12-proc. mieszamy z 60 ml majonezu, dodajemy łyżkę posiekanej natki kolendry, posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę posiekanej papryczki chili. Ucieramy, przyprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.

Gotuj, nie marnuj!
Młode, cienkie i elastyczne liście kukurydzy możemy wykorzystać jak liście kapuściane do gołąbków – napełniamy je ulubionym farszem, zwijamy i dusimy.