Ziemniaczane gofry, które tu proponuję, nie wymagają dodatku żadnej mąki, a do ich upieczenia wystarcza minimalna ilość tłuszczu. Dzięki temu gofry z ziemniaków są też daniem znacznie lżejszym i smaczniejszym niż klasyczne (smażone lub pieczone) placki ziemniaczane. Możliwość łączenia różnych warzyw z wieloma rodzajami mąki i nieograniczonym pakietem dodatków (zarówno wytrawnych, jak i słodkich) sprawia, że gofry wciąż mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej. Chyba właśnie to lubię w nich najbardziej.
Ciasto na 5 gofrów
Przygotowanie: 45 minut
Gofry z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami - składniki
ok. 800 g ziemniaków (waga przed obraniem), użyłem odmiany catania
– typ B
3 jajka (zerówka, wolny wybieg)
ok. 50 g startego Parmigiano Reggiano
duża szczypta soli
duża szczypta czarnego pieprzu, utłuczonego w moździerzu
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki na jednego gofra:
ok. 150 g młodych listków kapusty tatsoi lub szpinaku typu baby
po łyżeczce pieprzu i gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
sól
jajko (zerówka, wolny wybieg)
łyżka szczypiorku
Do podania:
trochę Parmigiano Reggiano
olej z orzechów macadamia lub olej z gorczycy albo oliwa extra virgin
ghee lub masło klarowane do smażenia
Gofry z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami - przygotowanie
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce (ręcznie lub w robocie kuchennym).
2. Ziemniaki porządnie odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski. Dodajemy jajka, parmezan i przyprawy. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Natłuszczamy płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, po czym nakładamy na nie porcję ziemniaków.
4. Opuszczamy pokrywę gofrownicy. Pieczemy do momentu, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy. W wypadku używanego przeze mnie urządzenia trwa to 15 minut.
5. W tym czasie na patelni rozgrzewamy ghee i smażymy jajka sadzone doprawione solą i częścią przypraw (pieprz, gorczyca) z moździerza.
6. Zdejmujemy jajka z patelni, w razie potrzeby dodajemy trochę ghee i wrzucamy na patelnię liście tatsoi wraz z pozostałymi przyprawami. Dusimy chwilę, aż liście stracą objętość.
7. Gofry podajemy z jajkiem i duszonymi liśćmi tatsoi. Całość posypujemy odrobiną pokruszonego parmezanu i szczypiorkiem. Na koniec skrapiamy olejem lub oliwą.