Dla 2 osób
Przygotowanie: 45 minut

Pâté z bakłażana – składniki:

  • bakłażan
  • 40 g orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • łodyżka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • oliwa
  • świeża pietruszka
  • tymianek lub oregano

Jak zrobić pâté z bakłażana:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Bakłażana nakłuwamy, układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut, aż będzie zupełnie wiotki i miękki.

2. W tym czasie do naczynia blendera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie blendujemy na pastę.

3. Upieczone bakłażany kroimy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i dodajemy do składników w blenderze. Blendujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, przekładamy do słoiczka i podajemy z krakersami, bagietką, marynowanymi ogórkami lub cebulkami.
Przepis: Marta Dymek

Pâté z bakłażana – rady Marty:

  • Bakłażana można również upiec w ognisku lub na grillu, wtedy pasta będzie dymna w smaku i podobna do arabskiej przekąski baby ganoush.
  • Możecie też do pasty dorzucić jedną podsmażoną cebulę – doda swojskiego aromatu, albo puszkę fasoli – przekąska stanie się bardziej kremowa i gęsta. Wtedy też warto dosypać do niej więcej przypraw.
  • Jeśli chcecie zabłysnąć przed gośćmi, możecie podać pastę z podsmażonymi kurkami albo na sposób nowoczesny – z garścią wydrylowanych czereśni i kolendrą.