Dla 2 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pâté z bakłażana – składniki:
- bakłażan
- 40 g orzechów włoskich
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
- łodyżka pietruszki
- sól
- pieprz
Do podania:
- oliwa
- świeża pietruszka
- tymianek lub oregano
Jak zrobić pâté z bakłażana:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Bakłażana nakłuwamy, układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut, aż będzie zupełnie wiotki i miękki.
2. W tym czasie do naczynia blendera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie blendujemy na pastę.
3. Upieczone bakłażany kroimy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i dodajemy do składników w blenderze. Blendujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, przekładamy do słoiczka i podajemy z krakersami, bagietką, marynowanymi ogórkami lub cebulkami.
Przepis: Marta Dymek
Pâté z bakłażana – rady Marty:
- Bakłażana można również upiec w ognisku lub na grillu, wtedy pasta będzie dymna w smaku i podobna do arabskiej przekąski baby ganoush.
- Możecie też do pasty dorzucić jedną podsmażoną cebulę – doda swojskiego aromatu, albo puszkę fasoli – przekąska stanie się bardziej kremowa i gęsta. Wtedy też warto dosypać do niej więcej przypraw.
- Jeśli chcecie zabłysnąć przed gośćmi, możecie podać pastę z podsmażonymi kurkami albo na sposób nowoczesny – z garścią wydrylowanych czereśni i kolendrą.