Na ok. 300 ml sosu • Przygotowanie: 90 minut

Podstawowy sos z pieczonych pomidorów - składniki

1 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól
kilka gałązek bazylii, tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)

Podstawowy sos z pieczonych pomidorów - przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Pomidory kroimy na ósemki, wykrawamy szypułki. Owoce układamy na blasze, polewamy oliwą, dodajemy czosnek oraz zioła (opcjonalnie). Blachę wstawiamy do piekarnika. Pomidory pieczemy 60-80 minut. Kiedy będą złote, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

2. Pomidory przekładamy do pojemnika, niedbale rozgniatamy widelcem lub blenderem, wlewamy oliwę oraz sok z blachy.

3. Sos wykorzystujemy na bieżąco lub pasteryzujemy. Niepasteryzowane pomidory w lodówce wytrzymają do 14 dni, można codziennie wykorzystywać je po trochu.

Jak wykorzystać sos pomidorowy- rady Marty Dymek

• Ekspresowy makaron: zwykły pszenny lub popularny ostatnio makaron z soczewicy gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy chochelkę sosu i podgrzewamy 2-3 minuty. Podajemy z oliwą i świeżymi ziołami lub pieprzem.

• Kaszotto: podsmażamy cebulę, dodajemy kaszę, wlewamy trochę wina. Kiedy odparuje, wlewamy bulion, a gdy kasza będzie prawie miękka, wlewamy chochelkę pieczonych pomidorów. Podajemy z pestkami słonecznika lub migdałami.

• Zupa krem: wlewamy pomidory do garnka (można dorzucić kawałek suchego chleba i szczyptę chili), wszystko blendujemy. Obłędnie dobre z mleczkiem kokosowym!

• Potrawka z ciecierzycy: wlewamy na dno garnka trochę oliwy z pieczenia pomidorów, wrzucamy ciecierzycę z puszki lub ugotowaną i chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory, trochę skórki otartej z cytryny i zagotowujemy.