Dla 4 osób
Przygotowanie:10 minut

Sałatka z arbuzem, pomidorkami, oliwkami i fetą - składniki:

70 g czarnych oliwek
ok. 1 kg arbuza
250 g pomidorków koktajlowych
mały pęczek kolendry
Dodatki:
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki płatków chili
skórka otarta z niewoskowanej cytryny
100 g fety

Sałatka z arbuzem, pomidorkami, oliwkami i fetą - jak zrobić:

Oliwki kroimy na połówki. Oliwę mieszamy z płatkami chili i skórką otartą z cytryny. Polewamy oliwki, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce do zamarynowania.
Arbuz obieramy, kroimy na cząstki w kształcie trójkątów o grubości ok. 2 cm. Rozkładamy na talerzach. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i układamy pomiędzy kawałkami arbuza. Fetę kruszymy, posypujemy sałatkę. Dekorujemy listkami kolendry i oliwkami. Skrapiamy marynatą i podajemy od razu.

Rada: Sałatkę dekorujemy listkami kolendry, ale pasują także bazylia i mięta.