Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem - składniki:

200 g groszku (może być mrożony)
sól
10-12 pieczarek (lub grzybów leśnych)
cebula
2 ząbki czosnku
80 g masła
180-200 g ryżu arborio
100 ml białego wytrawnego wina
litr bulionu warzywnego lub mięsnego
100 g startego parmezanu
świeżo mielony pieprz

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem - jak przygotować:

Groszek gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odsączamy na sicie, przelewając zimną wodą, by zachował ładny zielony kolor. Pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy w głębokim rondlu na łyżce masła.
Do rondla wsypujemy opłukany ryż. Smażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Wlewamy wino, gotujemy chwilę, aż alkohol odparuje. Do ryżu dolewamy chochelką ok. 60 ml bulionu i powoli mieszamy, aż ziarna wchłoną pierwszą porcję płynu, i dorzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy. Następnie, często mieszając, dusimy ryż, wlewając po chochli ciepłego bulionu – ale kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia odparuje. Po 15-20 minutach ryż powinien być już miękki, wtedy dorzucamy do risotta groszek i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy parmezan i dodajemy resztę masła, mieszamy. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Podajemy z dodatkową porcją parmezanu.