Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Risotto z grzybami i zielonym groszkiem – składniki:
- 200 g groszku (poza sezonem może być mrożony)
- sól
- 10-12 pieczarek (lub grzybów leśnych)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 g masła
- 180-200 g ryżu arborio
- 100 ml białego wytrawnego wina
- litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 100 g startego parmezanu
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić risotto z grzybami i zielonym groszkiem
1. Groszek gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odsączamy na sicie, przelewając zimną wodą, by zachował ładny zielony kolor.
2. Grzyby lub pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
3. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy w głębokim rondlu na łyżce masła.
4. Do rondla wsypujemy opłukany ryż. Smażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Wlewamy wino, gotujemy chwilę, aż alkohol odparuje.
5. Do ryżu dolewamy chochelką ok. 60 ml bulionu i powoli mieszamy, aż ziarna wchłoną pierwszą porcję płynu, i dorzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy. Następnie, często mieszając, dusimy ryż, wlewając po chochli ciepłego bulionu – ale kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia odparuje. Po 15-20 minutach ryż powinien być już miękki, wtedy dorzucamy do risotta groszek i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
6. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy do rondla parmezan i dodajemy resztę masła, mieszamy.
7. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Podajemy z dodatkową porcją parmezanu.