Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pulpeciki wieprzowo-drobiowe z fetą - składniki:

cebula
2-3 ząbki czosnku
oliwa
1/2 pęczka natki plus do dekoracji
garść listków bazylii plus do dekoracji
150 g fety
4-5 pomidorów
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa z indyka
jajko
sól, pieprz
łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Mielone pulpeciki wieprzowo-drobiowe z fetą - jak zrobić:

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na łyżce oliwy, studzimy. Natkę i bazylię drobno siekamy. Fetę kruszymy. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, miąższ pomidorów kroimy w kostkę, odstawiamy.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, fetę, posiekane zioła, jajko i 3 łyżki wody, masę przyprawiamy pieprzem oraz solą (uważamy z jej ilością, bo feta jest już słona)i wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi małe klopsiki. Obsmażamy je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju i dodajemy pomidory. Dusimy kilka minut na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli pomidory są bardzo kwaśne, dodajemy do smaku cukier (opcjonalnie). Klopsiki podajemy np. z makaronem lub ryżem posypane ziołami.