Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Dorsz teriyaki z surówką z młodej kapusty i ogórka – składniki:

  • 500-600 g filetu z dorsza
  • sól (opcjonalnie)

Na marynatę:

  • ząbek czosnku 
  • 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 120 ml sosu teriyaki* 
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego

Na surówkę:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 papryczki chili
  • ogórek
  • 2 łyżki oliwy extra virgin plus łyżka do smażenia ryby
  • 5 łyżek octu ryżowego (lub 2 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po 2 łyżeczki miodu i oleju sezamowego
  • koperek (opcjonalnie)

Jak zrobić dorsz teriyaki:

1. Rybę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki i solimy (ale niezbyt obficie, bo marynata jest słona).

2. Na marynatę czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dużej misce mieszamy sos tariyaki, sok z limonki, cukier, czosnek i imbir. Wkładamy dorsza i dokładnie go obtaczamy. Odstawiamy na 15-20 minut.

3. Na surówkę kapustę płuczemy, osuszamy, wycinamy głąb. Liście kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę soli do smaku i mieszamy. Papryczki chili kroimy w plasterki (możemy usunąć wcześniej gniazda nasienne). Ogórka obieramy, kroimy w słupki. Warzywa dorzucamy do miski.

4. Z oliwy, octu, sosu sojowego i miodu przygotowujemy sos, zalewamy nim surówkę, mieszamy z koperkiem (opcjonalnie) i odstawiamy.

5. Na suchej patelni na małym ogniu prażymy czarne i białe ziarna sezamu, zdejmujemy z patelni, odstawiamy.

6. Dorsza wyjmujemy z marynaty (warto ją zachować i przygotować sos – czytaj poniżej). Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni, układamy na niej kawałki ryby, smażymy 5 minut i delikatnie mieszając, dosmażamy ze wszystkich stron 5-7 minut. Zdejmujemy dorsza z patelni i podajemy z surówką posypanego prażonym sezamem.

*SOS TERIYAKI możemy zrobić sami, mieszając 80 ml jasnego sosu sojowego (najlepiej shoyu – japońskiego sosu sojowego), 80 ml mirinu (do kupienia w marketach z produktami ze świata i przez internet) z 2 łyżkami sake oraz 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru trzcinowego.

Gotuj, nie marnuj!
Zaprawę pozostałą po marynowaniu dorsz możemy wlać do rondelka i gotować 10-15 minut, aż zgęstnieje. Powstały sos przecedzamy przez sitko i mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego. Podajemy do ryby.