Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Dorsz teriyaki z surówką z młodej kapusty i ogórka – składniki:
- 500-600 g filetu z dorsza
- sól (opcjonalnie)
Na marynatę:
- ząbek czosnku
- 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 120 ml sosu teriyaki*
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Na surówkę:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 papryczki chili
- ogórek
- 2 łyżki oliwy extra virgin plus łyżka do smażenia ryby
- 5 łyżek octu ryżowego (lub 2 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny)
- 2 łyżki sosu sojowego
- po 2 łyżeczki miodu i oleju sezamowego
- koperek (opcjonalnie)
Jak zrobić dorsz teriyaki:
1. Rybę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki i solimy (ale niezbyt obficie, bo marynata jest słona).
2. Na marynatę czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dużej misce mieszamy sos tariyaki, sok z limonki, cukier, czosnek i imbir. Wkładamy dorsza i dokładnie go obtaczamy. Odstawiamy na 15-20 minut.
3. Na surówkę kapustę płuczemy, osuszamy, wycinamy głąb. Liście kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę soli do smaku i mieszamy. Papryczki chili kroimy w plasterki (możemy usunąć wcześniej gniazda nasienne). Ogórka obieramy, kroimy w słupki. Warzywa dorzucamy do miski.
4. Z oliwy, octu, sosu sojowego i miodu przygotowujemy sos, zalewamy nim surówkę, mieszamy z koperkiem (opcjonalnie) i odstawiamy.
5. Na suchej patelni na małym ogniu prażymy czarne i białe ziarna sezamu, zdejmujemy z patelni, odstawiamy.
6. Dorsza wyjmujemy z marynaty (warto ją zachować i przygotować sos – czytaj poniżej). Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni, układamy na niej kawałki ryby, smażymy 5 minut i delikatnie mieszając, dosmażamy ze wszystkich stron 5-7 minut. Zdejmujemy dorsza z patelni i podajemy z surówką posypanego prażonym sezamem.
*SOS TERIYAKI możemy zrobić sami, mieszając 80 ml jasnego sosu sojowego (najlepiej shoyu – japońskiego sosu sojowego), 80 ml mirinu (do kupienia w marketach z produktami ze świata i przez internet) z 2 łyżkami sake oraz 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru trzcinowego.
Gotuj, nie marnuj!
Zaprawę pozostałą po marynowaniu dorsz możemy wlać do rondelka i gotować 10-15 minut, aż zgęstnieje. Powstały sos przecedzamy przez sitko i mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego. Podajemy do ryby.