Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Marynowanie mięsa: 8 godzin
Żurawinowa karkówka z serkiem góralskim - składniki:
8 łyżek oliwy
łyżka octu balsamicznego
100 g konfitury żurawinowej
5 ząbków czosnku
łyżka suszonego tymianku
2 jagody jałowca
pieprz, sól
4 plastry karkówki (o grubości ok. 2 cm)
4 małe serki góralskie owcze lub 200 g oscypka
4 gałązki jałowca lub świerku (opcjonalnie)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
Żurawinowa karkówka z serkiem góralskim - jak przygotować:
Do pojemnika, w którym będziemy marynować mięso, wlewamy oliwę i ocet, dodajemy konfiturę żurawinową, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, tymianek, zmiażdżone jagody jałowca, pieprz, sól i dokładnie mieszamy. Plastry karkówki masujemy i nieco rozbijamy dłonią, wkładamy do marynaty i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Wyjmujemy karkówkę z marynaty, usuwając z niej nadmiar przypraw i konfitury, żeby nie przypalały się podczas pieczenia (marynatę zachowujemy). Na każdy plaster mięsa kładziemy mały serek lub kawałek pokrojonego oscypka, zawijamy karkówkę w roladę i związujemy bawełnianym sznurkiem. Pod sznurek każdej rolady wsuwamy świeżą gałązkę jałowca lub świerku – zyska ciekawy aromat (opcjonalnie). Grillujemy mięso 30-35 minut, często przekładając roladki, aby upiekły się równomiernie z każdej strony.
Resztki marynaty przekładamy do rondelka, dolewamy wino i stawiamy na ruszcie, by się zagotowała, a wino odparowało. Ciepły sos podajemy do karkówki.