Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie: 30 minut

Szaszłyki z kurczaka z ananasową salsą - składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka
Marynata:
6 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych listków kolendry
sól
łyżeczka przyprawy curry
sok z 1/2 z cytryny
Salsa:
6 plastrów ananasa z puszki
garść orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
łyżka posiekanej dymki
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Szaszłyki:
20 małych szalotek
3 cytryny najlepiej ekologiczne
patyczki do szaszłyków (moczone co najmniej godzinę w wodzie)

Szaszłyki z kurczaka z ananasową salsą - jak przygotować:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę (ok. 3 na 3 cm).
Na marynatę składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy do niej kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Na salsę ananasa kroimy w kostkę, orzechy grubo mielemy, przekładamy do miseczki. Dorzucamy dymkę i kolendrę, dodajemy sos sojowy i sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Na szaszłyki szalotki obieramy i kroimy w poprzek na pół. Cytryny kroimy w ósemki, a powstałe cząstki na pół. Na patyczki na przemian nadziewamy: cząstki cytryny, kawałki kurczaka i cebulki. Grillujemy 5 minut z każdej strony. Podajemy z salsą.