Dla 4 osób
Przygotowanie:

Pakora z kalafiora z kolendrowym sosem - składniki:

Sos kolendrowo-jogurtowy:
350 g jogurtu greckiego
garść posiekanych liści kolendry
4-5 łyżek soku z cytryny
2-3 roztarte ząbki czosnku
spora szczypta chili
sól do smaku
Ciasto:
75 g mąki z ciecierzycy (besan; do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
250 ml wody
3 łyżeczki przyprawy curry
po sporej szczypcie chili i granulowanego czosnku
łyżeczka soli
Dodatki:
olej do głębokiego smażenia
różyczki z kalafiora

Pakora z kalafiora z kolendrowym sosem - jak zrobić:


Robimy sos: mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Robimy ciasto: mąkę mieszamy z wodą i przyprawami. Odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Ciasto powinno być gęste jak dobra kwaśna śmietana – jeśli jest za rzadkie, dodajemy nieco mąki, jeśli za gęste – trochę wody.
Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej trochę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć, można smażyć. Zanurzamy różyczki kalafiora w cieście, smażymy porcjami około 6 minut, odwracając na drugą stronę w połowie smażenia. Usmażoną porcję kalafiorów przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu po usmażeniu: gorące z zimnym sosem są najlepsze.