Delikatne mięso kurczaka, aromatyczny szpinak i rozpływająca się w ustach mozzarella – wystarczy 40 minut, by przygotować to lekkie, a zarazem sycące danie. Możesz je podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak grzanki, pieczywo, ryż czy ziemniaki.
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35-40 minut
Piersi kurczaka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą – składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego (opcjonalnie)
- 150 g startej mozzarelli (jak do pizzy)
- rzeżucha lub inne ulubione zielone listki
Jak przygotować piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą:
1. Piersi oczyszczamy z błonek, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym cieniutko olejem.
2. Szpinak, jeśli jest taka potrzeba, płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę.
3. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i krótko udusimy na nim szpinak wraz z czosnkiem. Kiedy szpinak odparuje, doprawiamy go szczyptą soli, pieprzu i odstawiamy.
4. Filety smarujemy z wierzchu odrobiną śmietankowego serka (mięso będzie wtedy bardziej soczyste), układamy na nie duszony szpinak i posypujemy startą mozzarellą (możemy też użyć klasycznej mozzarelli z zalewy, ale podczas pieczenia puszcza dużo wody).
5. Wstawiamy piersi do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 20-25 minut.
6. Podajemy z zieleniną, np. z grzankami.
>>> Tu znajdziesz też przepis na tartę ze szpinakiem i mozzarellą