Dla 4 osób
Przygotowanie: 35-40 minut

Piersi kurczaka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
sól
pieprz
olej
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
łyżka masła
2 pomidory
2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego (opcjonalnie)
150 g startej mozzarelli (jak do pizzy)
rzeżucha lub inne ulubione zielone listki

Piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - jak przygotować:

Piersi oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym cieniutko olejem.
Szpinak, jeśli jest taka potrzeba, płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i krótko udusimy na nim szpinak wraz z czosnkiem. Kiedy szpinak odparuje, doprawiamy go szczyptą soli, pieprzu i odstawiamy.
Pomidory myjemy, kroimy w plastry.
Filety smarujemy z wierzchu odrobiną śmietankowego serka (mięso będzie wtedy bardziej soczyste), układamy na nich po 2-3 plastry pomidora, nakładamy duszony szpinak i posypujemy startą mozzarellą (możemy też użyć klasycznej mozzarelli z zalewy, ale podczas pieczenia puszcza dużo wody). Wstawiamy piersi do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 20-25 minut.
Podajemy na przykład z grzankami.

>>> Tu znajdziesz też przepis na tartę ze szpinakiem i mozzarellą