Przygotowanie: ok. 30 minut
Dżem z szalotki z piwem i kakao do zimnych mięs - składniki:
2 łyżki ryżowego oleju (lub innego bezwonnego)
450 g szalotek pokrojonych w cienkie piórka
pół łyżeczki soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu
125 ml jasnego piwa
70 g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
8 posiekanych śliwek (mogą być mrożone lub suszone, mogą być też rodzynki)
czubata łyżka wytrawnego kakao
Dżem z szalotki z piwem i kakao do zimnych mięs - jak zrobić:
S zalotki szklimy ok. 10 min na oleju, doprawiamy z solą i pieprzem. Dodajemy resztę składników i gotujemy,
aż zaczną się karmelizować. Często mieszamy. Przekładamy dżem do wyparzonych słoików. Można go przechowywać w lodówce 2 miesiące. Jest doskonały do mięs na zimno.