Przygotowanie: ok. 45 minut

Sos piwno-kurkowy do wołowiny - składniki:

250 g kurek
czerwona cebula
2 łyżki masła
375 ml ciemnego piwa
250 ml bulionu wołowego
125 ml śmietany 18-proc.
sól, pieprz

Sos piwno-kurkowy do wołowiny - jak przygotować:

Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry, małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roztapiamy masło w rondlu o grubym dnie i przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy piwo i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż nadmiar płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty. Dodajemy bulion i śmietanę. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do pieczeni wołowej lub z pieczywem.