Na ok. 16 sztuk
Przygotowanie: 30 minut

Placki jogurtowe z borówką amerykańską - składniki:

250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g borówki amerykańskiej
masło do smażenia
Do podania:
borówki, syrop klonowy, jogurt

Placki jogurtowe z borówką amerykańską - jak zrobić:

W dużej misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem waniliowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (możemy przesiać ją bezpośrednio do miski) i mieszamy lub delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa bez grudek.* Dorzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), nakładamy po pełnej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, na niewielkiej ilości masła, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (ok. 3 minuty). Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Przed nałożeniem następnej partii placków patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem.
Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem.
Rada: do ciasta możemy dodać 2-3 łyżki roztopionego masła (do płynnych składników), wtedy placki będą bardziej wilgotne.