Dla 4 osób
Wstępne przygotowanie cebul i pieczenie: 50 minut
Pieczone cebule z nadzieniem serowo-śmietanowym - składniki:
4 cebule podobnej wielkości
sól morska
2 ząbki czosnku
oliwa
4 łodyżki rozmarynu
8 łyżek śmietanki kremówki 30-proc.
4-5 łyżek startego sera, np. parmezanu
świeżo mielony pieprz
4 plastry wędzonego boczku lub bekonu (opcjonalnie)
Pieczone cebule z nadzieniem serowo-śmietanowym - jak przygotować:
Cebule obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku 15 minut, studzimy. Z zimnych cebul odcinamy ostrym nożem część korzeniową, by cebule się nie przewracały na grillu, oraz ich czubki na wysokości ok. 3 cm od góry (zachowujemy je). Metalową łyżką wyjmujemy miąższ ze środka każdej cebuli i siekamy go drobno wraz z odciętymi czapeczkami. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanej oliwy wrzucamy czosnek, cebule i posiekane igiełki z 2 gałązek rozmarynu, smażymy kilka minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i zdejmujemy z ognia. Dorzucamy parmezan, mieszamy i przyprawiamy farsz.
Każdą cebulę owijamy plastrem boczku (opcjonalnie ) i spinamy go kawałkiem zaostrzonej na końcu gałązki rozmarynu (lub wykałaczką) oraz napełniamy serowo-śmietanowym nadzieniem.
Cebule ustawiamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy ok. 25 minut, aż będą miękkie i przypieczone. Jeśli mamy grill z pokrywą, zamykamy go na czas pieczenia, wtedy warzywa będą piec się krócej i równomierniej.