Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczona młoda kapusta z purée z ciecierzycy – składniki:

  • średniej wielkości młoda kapusta
  • 230 g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Dodatki:

  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • 1-2 łyżki jasnej pasty miso lub 2-3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka musztardy miodowej
  • 80-125 ml zimnej wody mineralnej
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • skórka otarta z niedużej cytryny

Jak zrobić pieczoną młodą kapustę z purée z ciecierzycy:

1. Kapustę czyścimy, kroimy w ósemki, razem z głąbem, który trzyma liście razem.

2. Cząstki smarujemy 2 łyżkami oliwy wymieszanymi ze szczyptą soli, dobrze nacieramy z każdej strony. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy 20 minut, aż kapusta będzie miękka i przyrumieniona (możemy ją odwrócić na drugą stronę w połowie pieczenia).

3. Ciecierzycę miksujemy z pozostałą oliwą, pastą miso lub sosem sojowym, musztardą i taka ilością wody mineralnej, by pasta miała konsystencję purée. Przyprawiamy solą, płatkami chili i skórką cytrynową.

4. Ciecierzycowe purée rozkładamy na talerzach, układamy kawałki upieczonej kapusty i posypujemy szczypiorkiem. Możemy też skropić oliwą.

Rada: Kapustę możemy upiec na grillu zamiast w piekarniku – smak warzywa będzie jeszcze bogatszy!
Przepis: Dominika Wójciak