Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczona młoda kapusta z purée z ciecierzycy – składniki:
- średniej wielkości młoda kapusta
- 230 g ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodatki:
- 6 łyżek oliwy
- sól
- 1-2 łyżki jasnej pasty miso lub 2-3 łyżki sosu sojowego
- łyżka musztardy miodowej
- 80-125 ml zimnej wody mineralnej
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- skórka otarta z niedużej cytryny
Jak zrobić pieczoną młodą kapustę z purée z ciecierzycy:
1. Kapustę czyścimy, kroimy w ósemki, razem z głąbem, który trzyma liście razem.
2. Cząstki smarujemy 2 łyżkami oliwy wymieszanymi ze szczyptą soli, dobrze nacieramy z każdej strony. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy 20 minut, aż kapusta będzie miękka i przyrumieniona (możemy ją odwrócić na drugą stronę w połowie pieczenia).
3. Ciecierzycę miksujemy z pozostałą oliwą, pastą miso lub sosem sojowym, musztardą i taka ilością wody mineralnej, by pasta miała konsystencję purée. Przyprawiamy solą, płatkami chili i skórką cytrynową.
4. Ciecierzycowe purée rozkładamy na talerzach, układamy kawałki upieczonej kapusty i posypujemy szczypiorkiem. Możemy też skropić oliwą.
Rada: Kapustę możemy upiec na grillu zamiast w piekarniku – smak warzywa będzie jeszcze bogatszy!
Przepis: Dominika Wójciak