Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym – składniki:

  • ok. 16 kwiatów cukinii
  • 150 g ricotty 
  • pieprz

Na ciasto naleśnikowe:

  • 80 g mąki
  • 170 ml lodowatej gazowanej wody mineralnej
  • jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jak zrobić kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym: 

1. Kwiaty cukinii płuczemy pod letnią wodą, a następnie dobrze osuszamy na ręczniku papierowym.

2. Delikatnie rozchylamy kwiaty i wycinamy ich pręciki, bo są gorzkie.

3. Każdy kwiat faszerujemy łyżką ricotty doprawionej pieprzem. 

4. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy wodę i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy (ciasto możemy też zmiksować mikserem) – nie powinno być zbyt gęste.

5. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kwiaty zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy z obu stron przez 2-3 kilka minut. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu, od razu podajemy.