Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym – składniki:
- ok. 16 kwiatów cukinii
- 150 g ricotty
- pieprz
Na ciasto naleśnikowe:
- 80 g mąki
- 170 ml lodowatej gazowanej wody mineralnej
- jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jak zrobić kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym:
1. Kwiaty cukinii płuczemy pod letnią wodą, a następnie dobrze osuszamy na ręczniku papierowym.
2. Delikatnie rozchylamy kwiaty i wycinamy ich pręciki, bo są gorzkie.
3. Każdy kwiat faszerujemy łyżką ricotty doprawionej pieprzem.
4. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy wodę i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy (ciasto możemy też zmiksować mikserem) – nie powinno być zbyt gęste.
5. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kwiaty zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy z obu stron przez 2-3 kilka minut. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu, od razu podajemy.