Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą, smażone w cieście naleśnikowym - składniki:

ok. 16 kwiatów cukinii
150 g ricotty 
pieprz
Ciasto naleśnikowe:
80 g mąki
170 ml gazowanej wody mineralnej
jajko
szczypta soli
olej do smażenia

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą, smażone w cieście naleśnikowym - jak przygotować: 

Kwiaty cukinii płuczemy pod letnią wodą, a następnie dobrze osuszamy na ręczniku papierowym. Delikatnie rozchylamy kwiaty i wycinamy ich pręciki, bo są gorzkie.
Każdy kwiat faszerujemy łyżeczką ricotty doprawionej pieprzem. 
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy wodę i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy (możemy je też zmiksować mikserem) - ciasto nie powinno być gęste.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kwiaty zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy z obu stron prze kilka minut. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.