Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Sałatka z agrestem, wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami - składniki
6-8 niedużych młodych buraków
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
250 g agrestu
100 g mieszanych sałat (roszponka, sałata masłowa, sałata strzępiasta)
2 garście bazylii
łyżka startego chrzanu
2 łyżki octu z czerwonego wina
wędzona makrela
4 kwiaty szczypiorku (opcjonalnie)
Sałatka z agrestem, wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami - przygotowanie
Buraki szorujemy (nie obieramy), kroimy w ósemki lub ćwiartki. Smarujemy 2 łyżkami oliwy, posypujemy solą i pieprzem, wykładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy, aż będą miękkie 30-40 minut. Studzimy.
Agrest czyścimy, kroimy na pół. Sałaty i bazylię myjemy, suszymy, rwiemy na małe kawałki. Mieszamy z agrestem.
Pozostałą oliwę mieszamy z chrzanem i octem, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dressing wlewamy do sałaty, mieszamy dłońmi i rozkładamy na talerze. Makrelę czyścimy z ości, dzielimy na kawałki. Razem z buraczkami układamy na sałatce. Opcjonalnie dekorujemy kwiatami szczypiorku.
Dojrzały agrest jest miękki i bardzo słodki Dominika Wójciak