Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut

Kalafiornica z curry - składniki:

duży kalafior (ok. 1 kg)
łyżeczka przyprawy indyjskie curry
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodatki:
1/4-1/2 łyżeczki soli (np. czarna)
2 łyżki masła (możesz zastąpić oliwą)
2 ząbki czosnku, starte na pastę

Kalafiornica z curry - jak przygotować:

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Układamy na patelni, wlewamy 3-4 łyżki wody i solimy. Przykrywamy, dusimy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż kalafior zmięknie. Rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. Dodajemy masło lub oliwę, starty na pastę czosnek oraz curry, mieszamy. Smażymy, aż kawałki kalafiora się zrumienią. Posypujemy szczypiorkiem, mieszamy (opcjonalnie dekorujemy kwiatkami szczypiorku) i podajemy.

Rada: dzięki duszeniu w niewielkiej ilości wody warzywa pozostają aromatyczne o bogatym smaku (dla koloru możemy je posypać szczyptą kurkumy). Przykryty kalafior szybko się gotuje, ale wszystko zależy od wielkości różyczek, na jakie go podzielimy. Dlatego sprawdzamy, czy jest gotowy już po 8-10 minutach.