Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Młoda kapusta duszona z curry i ciecierzycą - składniki:
duża młoda kapusta
230 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżeczki przyprawy indyjskiej curry
pęczek szczypiorku
Dodatki:
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
400 ml mleczka kokosowego
sok z cytryny
sól, pieprz, płatki chili (opcjonalnie)
Młoda kapusta duszona z curry i ciecierzycą - jak zrobić:
Kapustę myjemy i szatkujemy (średnio drobno). W garnku rozgrzewamy oliwę ze startym na pastę czosnkiem. Przesmażamy 2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Wrzucamy kapustę, ciecierzycę, curry, mleczko kokosowe i 1/2 łyżeczki soli. Przykrywamy i dusimy około 20 minut na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. Mieszamy kilka razy w trakcie duszenia. Przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie płatkami chili.
Rada: możemy przygotować kapustę bez ciecierzycy i podać ją z młodymi ziemniakami albo z grzanką z chleba na zakwasie. Oprócz szczypiorku do dania pasują inne zioła – koperek, natka pietruszki, kolendra.